Corradi
Inzichten

5 podcasts over architectuur en design (in het Engels) die het luisteren waard zijn

5 podcasts over architectuur en design (in het Engels) die het luisteren waard zijn

Het vinden van de juiste manier om ons verhaal te vertellen, over onszelf en de wereld om ons heen, met behulp van passende en actuele narratieve middelen, is inmiddels voor vele sectoren een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Over de laatste jaren is het woord storytelling deel gaan uitmaken van ons leven en hebben we kunnen zien hoe belangrijk het is om een goed verhaal te vertellen; dit geldt ook voor werelden die ver van elkaar verwijderd lijken, zoals die van de architectuur en de communicatie, die met elkaar verbonden zijn door een onzichtbare draad. Een van de nieuwste trends op het gebied van de communicatie is zonder meer die van podcasting, een fenomeen dat een aantal jaar geleden een exponentiële groei heeft doorgemaakt in de Verenigde Staten en tegenwoordig, volgens Voxnest, een productie heeft van meer dan 800.000 podcasts voor 62 miljoen luisteraars ter wereld per week, waardoor we kunnen spreken over een heuse “podcastrevolutie”. 

In dit artikel gaan we samen de 5 interessantste podcasts op het gebied van architectuur en design ontdekken; ze zijn allemaal Engelstalig en een genot om naar te luisteren.

Podcasts over architectuur en design: 5 programma’s die het luisteren waard zijn

De eenvoud waarmee ze uitgevoerd kunnen worden, de enorme veelzijdigheid en nieuwigheid: dit is waarom iedereen zo enthousiast is over podcasten. Er zijn steeds meer bedrijven die ertoe overgaan om over zichzelf en de wereld te vertellen in “afleveringen”, opbestanden die gedownload of geluisterd kunnen worden in streaming, gratis of op abonnementsbasis. Ook de architectuur heeft hier nu zijn communicatieve doorbraak gevonden.

Enige tijd geleden hebben we 5 Instagram-profielen op het gebied van de tuinarchitectuur besproken die volgens ons eruit springen, maar vandaag nemen we jullie mee in een ontdekkingsreis langs de 5 podcasts met de beste luisterverhalen over architectuur en design, allemaal in het Engels.

1. De architectuur treedt buiten zijn conventionele kring

“Failed Architecture (FA) vormt een hernieuwde verbinding van de architectuur met de werkelijkheid”: dit is waar Failed Architecturenaar streeft, dat sinds 2011 nieuwe perspectieven op de gebouwde omgeving probeert te openen en de betekenis van de architectuur in de hedendaagse maatschappij onderzoekt. Wat is hier zo bijzonder aan? Op zoek gaan naar niet-conventionele verhalen, van “klimatologische rechtvaardigheid” tot de popcultuur, tot de invloed van videospellen op de beleving van de stedelijke ruimte, om deze vervolgens te combineren met persoonlijke verhalen en onderzoeken uitgevoerd door een internationaal samenwerkingsnetwerk. Dit is dé podcast voor wie op zoek is naar een ander soort verhaal, dat het heden, het verleden en de toekomst op 360° bekijkt.

2. Pilletjes boordevol design

“Monocle” geheten, oftewel “oogglas”, hetgeen een goed idee geeft van wat jullie te wachten staat. Monocle werd opgericht door Tyler Brûlé en is één van de belangrijkste hedendaagse tijdschriftendat zich bezighoudt met cultuur, lifestyle en internationale zaken. Hier vinden we ook Monocle on Design, dat ons kleine pilletjes biedt vol design, of zoals ze het zelf zeggen “alles wat je moet weten over de wereld van design”, van architectuur tot nieuwe media, met aandacht voor mode, ambachtelijke activiteiten, interieur en meer. Met een verfrissende stijl en afleveringen van maximaal 30 minuten, gaan de auteurs op zoek naar boeiende verhalen, met gastsprekers, waarbij het laatste nieuws, tentoonstellingen, evenementen en nieuwe ontwikkelingen de revue passeren.

3. De grens tussen Mens en Natuur

Uitgaan van de historische verhoudingen om zo een beeld te vormen over de dynamiek van de toekomst: dat is het doel van Architecture & Anthropocene, de eerste podcast gemaakt door de Triennale di Milano. In deze fascinerende audio-encyclopedie, geregistreerd tijdens de Milano Arch Week 2019, worden er verschillende architectuurprojecten bekeken, om de verhouding tussen de mens en de – natuurlijke en sociale – context waarin hij leeft, te analyseren. Gedurende zeven afleveringen, die variëren van 5 tot 20 minuten, ontmoet de journalist en schrijver David Plaisant zijn gasten – van de oprichter van Forensic Architecture Eyal Weizman tot de stadsplanner en theoreticus Ricky Burdett, of de architect Shigeru Ban – om dieper in te gaan op de thema’s van de laatste Triennale met de titel “Broken Nature: Design Takes on Human Survival” en om te discussiëren over architectuur, design en natuur in het Antropoceen

4. Interviews om de schoonheid van ideeën te herontdekken

Dit is de podcast van de Architecture Foundation in Londen, Scaffoldgenaamd en geproduceerd door Matthew Blunderfield. De format? Iedere aflevering, die 40 à 60 minuten duurt, focust op een interview met architecten, artiesten, industrieel ontwerpers, dichters of landschapsarchitecten... allen opkomende en gevestigde stemmen, om onze eigentijdsheid onder de loep te nemen en om de traditionele grenzen van de architectuur te verleggen. Matthew legt verder uit dat, in deze vloeiende wereld waarin we ertoe geneigd zijn om snel door beelden heen te gaan, het van belang is dat we de tijd vinden om te luisteren naar de stem van een ander: dankzij de lange interviews, kunnen we afremmen en ons verdiepen in andermans ideeën.

5. De onzichtbare aspecten van de architectuur en van het design

“Negenennegentig procent van wie je bent, is onzichtbaar en onaantastbaar”: dit citaat van Buckminster Fuller is het beginpunt voor één van de meest interessante podcasts van dit moment op het gebied van de architectuur, dat omschreven wordt als “de beste podcast waar je niet naar luistert maar eigenlijk wel zou moeten doen”. We hebben het over 99% Invisible, dat gestart werd als samenwerkingsproject tussen de publieke radio-omroep van San Francisco KALW en het American Institute of Architects in San Francisco. Deze podcast, gepresenteerd door Roman Mars, van 2010 tot nu met 397 afleveringen van circa 30 minuten elk, gaat op zoek naar alle verborgen of “onzichtbare” aspecten van architectuur, design en kunst: in de praktijk wordt de aandacht gevestigd op de voorwerpen waar we in het dagelijks leven nauwelijks aandacht aan schenken, maar die ons helpen om beter te leven. Iedere aflevering behandelt een specifiek onderwerp en vaak zijn hierin ook interviews met architecten en deskundigen die beïnvloed werden door stedelijk, industrieel en grafisch design, opgenomen. 

Eén van de sleutelwoorden van 2020 zal dan ook “podcasting” zijn, een bewijs van hoezeer de technologie een belangrijk middel vormt om een succesvolle inhoud te creëren, om het publiek steeds meer te vervoeren, waardoor fysieke afstanden verdwijnen en nieuwe horizonten op het gebied van ontwerp en verbeelding geopend worden. 

Contact us

Download the catalog or request a quotation