Corradi
Inzichten

Architerror: van ‘interror’ tot ‘outdhorror’, de ironie van Max Adiansi bij The Outdoor Voices.

Architerror: van ‘interror’ tot ‘outdhorror’, de ironie van Max Adiansi bij The Outdoor Voices.
De derde hoofdrolspeler van "The Outdoor Voices" met Giorgio Tartaro is Max Adiansi, founder van Architerror, de community van "bizarre architectuur, die de zwakheden en komische aspecten van bouwwerken benadrukt".

Met zijn hulp betreden we een fascinerende en ironische wereld gemaakt van satire, actualiteit en architectuur, waarin een van de sleutelwoorden wat betreft buitenruimtes "Outdhorror" is, een neologisme waarmee Adiansi enkele onderzochte kunststukken in zijn werk introduceert, zoals het terras van Villa Malaparte in Capri.

"Het is mooi omdat het buiten de norm valt, het heeft geen reling, het heeft een onregelmatige trap en laat zien waarom regels soms ten koste gaan van schoonheid.” Schoonheid ligt buiten de lijnen, in de plooien van de conventionele regels van de architectuur, die je soms buiten beschouwing moet laten om iets echt unieks en fascinerends te creëren.

"Outdhorror design is ontstaan na de ervaring met Architerror en Interror design," vervolgt Adiansi. “Het gaat hier om het creëren van een nieuwe taal, waarbij je speelt met woorden en experimenteert met de donkere kant van in dit geval de outdoor architectuur. Deze architectuur is voor iedereen zichtbaar en je kunt er vaak voorbeelden van architectonische fouten vinden die een bron van inspiratie kunnen zijn voor nieuwe ideeën".

We beginnen vanuit een bestaand model en door middel van ironie verkennen we nieuwe kanten van architectuur, we “lachen” om al die werken waarbij "het origineel ten koste van alles" moet worden uitgedrukt, wat vaak leidt tot vermijdbare constructieve of ontwerpfouten. "Ik hou ervan om uitzonderlijk te leven, ik hou van alles wat uitzonderlijk is - vervolgt Adiansi - het begon allemaal met de hoogdravende taal waar wij architecten van houden. Ik lach deze taal een beetje uit door neologismen of woordspelingen te bedenken".

De passie van Max Adiansi voor deze wereld komt voort uit zijn werk en hij is vooral een architect die architectuur interpreteert met een vleugje ironie en innovatie, zoals Tartaro aangeeft: “Naast je ironische kant, ben je ook een professional. Op je website schreef je "We make every space your home". Wat betekent deze zin voor jou?”
We make every space your home betekent dat jouw thuis daar is waar je je op je gemak voelt. Buiten en binnen zijn uiteindelijk een rondreis van uitwisseling en communicatie. Een voorbeeld hiervan is de openingsfoto op mijn website, waarop ik comfortabel zit op een bank die ik op straat in Londen vond en waar ik me thuis voelde. Het buitenleven kan comfort en welzijn bieden en kan elke ruimte in een fijne plek veranderen”.

Architectuur kan serieus en formeel zijn, maar we kunnen ook de leuke en creatieve kant ervan waarderen: een vruchtbare voedingsbodem voor het experimenteren met nieuwe talen en het transformeren van buitenruimtes in kunstwerken om te bewonderen en volop te ervaren.

Max Adiansi heeft ons een unieke visie op architectuur en het buitenleven gegeven en het culturele panorama verrijkt met een vleugje amusement en originaliteit. Nu kunnen we enkel nog wachten op de volgende aflevering van "The Outdoor Voices" om te ontdekken welke andere personages ons zullen verbazen met hun verhalen en visies.

 

Contact us

Download the catalog or request a quotation