Corradi
Inzichten

The Outdoor Voices: Paolo Metaldi tussen design, verbeelding en natuurlijk licht

The Outdoor Voices: Paolo Metaldi tussen design, verbeelding en natuurlijk licht
In de zesde aflevering van The Outdoor Voices hebben we, onder begeleiding van Giorgio Tartaro, uitgebreid gesproken met Paolo Metaldi, Italiaans designer en illustrator, winnaar in 2015 van de eerste editie van de Compasso d'oro internazionale.

Ruimtes in de openlucht, design en creativiteit: dit zijn de belangrijkste thema’s van ons interview waarin we dieper ingegaan zijn op de verbinding tussen outdoor en verbeelding, onderwerpen die sterk voelbaar zijn in het werk van Metaldi.

“Ruimtes in de openlucht geven ons een grotere creatieve vrijheid in verhouding tot ruimtes binnen, die namelijk vaak begrensd worden door beperkingen en structurele restricties” – aldus Metaldi: “als we het over buitenruimtes hebben, heeft de designer een enorme creatieve vrijheid, ondanks de beperkingen van de materialen, die de eigenschappen van de omgeving moeten respecteren.” Metaldi legt verder uit hoe niet alleen de vormen en de materialen belangrijk zijn, maar ook de verlichting, want die is bepalend voor de kleuren en de indeling, een doorslaggevende factor in het creatieve proces.

“We hebben gezien dat je in jouw werk, en dan vooral bij het illustreren, veel aandacht besteedt aan de details van de oppervlakken en het gebruik van natuurlijk licht. Kan je ons meer vertellen over deze keuze?” vraagt Giorgio Tartaro.
“Ik concentreer me voornamelijk op ruimtes buiten en zelden op ruimtes binnen. Ik vind het fascinerend om de outdoor te ontwerpen, ik houd ervan om de essentie van natuurlijk licht te vangen, want het kleurt niet alleen de elementen van het interieur buiten, maar geeft meer diepgang en dimensie in verhouding tot de kunstmatige verlichting binnen.”

Natuurlijk licht maar ook maanlicht, bijvoorbeeld, wat een terugkerend thema is in het werk van de designer, zo vertelt Tartaro, en een belangrijke rol daarin speelt voor de artiest, wat te herleiden is naar zijn roots.

“De aanwezigheid van de maan in mijn werk komt voort uit mijn roots, want ik kom uit het gebied van het Lago Maggiore, waar er altijd een unieke weerspiegeling is, op elk moment van de dag. Dit thema keert op subtiele wijze steeds terug in mijn werk...” werk dat verscheiden en succesvol is, vertelt Tartaro, waarbij hij verwijst naar één in het bijzonder: de Compasso d'oro gewonnen in 2015, aan het begin van een virtuoze en veelbelovende carrière.

“Wat is volgens jou de onderscheidende factor in jouw werk en de reden dat je zoveel erkenning krijgt?”
“Il Compasso d'oro” is een belangrijke onderscheiding voor mij: maar meer dan een onderscheiding, zie ik het als een bevestiging van het feit dat ik goed bezig ben” aldus Metaldi. “Erkenning is ongetwijfeld belangrijk, maar wat voor mij echt het verschil maakt is om te proberen bijzondere producten te creëren, die een diepere betekenis hebben. Ik probeer altijd voorwerpen met ten minste twee betekenissen te maken: een esthetische en een ethische.”

De basis hierin blijft altijd de verbeelding, inspiratie en muze van alle creaties van de ontwerper, die geboren worden en groeien in het DNA van zijn territorium, Verbano, dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en uitgestrekte, adembenemende landschappen die van het Lago Maggiore tot aan de toppen van de Alpen lopen: klein en provinciaal, waar verscheidene iconische bedrijven zoals Alessi, Lagostina en Bialetti een erfenis hebben achtergelaten die van grote invloed is op het werk van de jonge designer, een proces dat vaak begint met een beeld, dat dan digitaal wordt en vervolgens weer handwerk wordt.

“Ik begin altijd met visuele verwijzingen, die zijn fundamenteel, of het nu om kunst of architectuur gaat. Daarna, vertaal ik het beeld in handwerk. Ik maak een schets om een idee te krijgen van hoe de elementen op de pagina op te stellen. Dan ga ik over naar de digitale fase, waarbij ik specifieke programma’s gebruik die meer voor de designwereld zijn dan die van de illustratie.”

Een mix van techniek en fantasie, die geboren wordt als een idee en op papier concreet wordt, dan digitaal wordt en dan werkelijkheid, zonder ooit de droom los te laten, en dit alles maakt het werk van Paolo zo uniek.

De outdoor is de ruimte die altijd blijft bestaan in de verbeelding van de designer, die het interview afsluit met een beeld: “Als ik een kleur aan de buitenruimte zou moeten geven, dan zou ik dat blauw zijn, want groen associëren we al met de natuur. Blauw is daarentegen de lucht, die hoog boven ons is. Daarom is volgens mij blauw de beste kleur voor de outdoor.”
 
 

Contact us

Download the catalog or request a quotation